Universitatea din Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice o adresă prin care se solicită adoptarea măsurilor necesare pentru retragerea titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003. Comisia de profesori experţi în Drept şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a acordat verdictul de plagiat al tezei de doctorat în cazul fostului premier.

ponta

Pentru a treia oară, Universitatea din Bucureşti cere retragerea titlului de doctor pentru Victor Ponta. Acesta a reacţionat imediat într-o postare pe Facebook.

“În anii ’50 comuniştii veniţi la conducerea Universităţii din Bucureşti dădeau afară oamenii pe criterii strict politice! În 2011 câţiva securişti au fost impuşi de Băsescu la conducerea Universităţii şi de atunci fac acelaşi lucru – decizii pe criterii strict politice (de 4 ani se ocupă DOAR de teza mea începută în 1999 şi finalizată în 2003, cu un subiect “Curtea Penală Internaţională” pe care DOAR eu l-am tratat în acei ani, au facut o Comisie DOAR pt mine si cer retragerea unui titlu obtinut legal DOAR pt mine)! Nu mă consolează faptul că voi câştiga iar în justiţie (aşa cum am mai câştigat deja până acum)! Regret că România are în 2016 metode şi mentalităţi tipice anilor ’50, că instituţii fundamentale sunt conduse de oameni “dirijaţi” de propriile lor slăbiciuni şi “schelete din dulap”, şi regret că numele Universităţii este murdărit tocmai de cei care ar trebui să îl apere, sunt bucuros că Facultatea de Drept a refuzat să fie implicată în această răfuială politică! Şi în anii ’50 şi în 2016 ticăloşia are şi oameni care nu se lasă speriaţi!”

De asemenea, premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare rectorului Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, în care îl anunţă că renunţă la titlul de doctor.

“Stimate Domnule Rector, vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”.

 

 

 

Autor: Diana Nițu