"200802202002 ARCICCAUAHM provenienza CentroDocumentazione u"Studentii sustin ca, daca Uniunea Europeana adopta masurile de austeritate privind bursele Erasmus, efectele negative se vor rasfrange si asupra pietei fortei de munca, tinerii din Romania devenind mai putin competitivi.

ANOSR (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania) a anuntat, miercuri, ca membrii Comisiei Europene intentioneaza sa taie miliarde de euro din bugetul pentru educatie si tineret al UE, stabilit pentru perioada 2014 – 2020, in urma masurilor de austeritate adoptate in februarie de Consiliul European.

Studentii romani sunt suparati, deoarece masterul in afara ar putea deveni doar un vis. Acestia au dificultati in a-si permite si studiile universitare normale, e clar ca nimeni nu va intra in datorii pentru studii in strainatate.

Ca reactie la masurile de austeritate adoptate de Consiliul European in februarie, Comisia Europeana a propus o taiere de 15% pentru noul program Erasmus for all. Asadar, programul Erasmus va primi in total 13 miliarde de euro din 2014 pana in 2020, in loc de 15,2 miliarde cum fusese propus initial.

In schimb, UE vrea sa introduca un sistem de imprumuturi oferit de banci private studentilor interesati sa isi completeze studiile de masterat intr-o alta tara din zona euro.

Presedintele ANOSR a tras un semnal de alarma, spunand ca “Romania, care a esuat in a garanta un buget decent pentru educatie si cercetare la nivel national, ar trebui sa evite adancirea si mai mare a dificultatilor financiare intampinate de studentii romani”. Acesta a afirmat ca tara noastra ar trebui sa se opuna propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentantii sai prezenti la negocieri.