Cifrele unui nou studiu realizat în vara anului 2015 scot la iveală detalii interesante cu privire la obiceiurile şi  preferinţele bucureştenilor în materie de activităţi culturale şi de divertisment.

Ca parte a candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) a fost comisionat să realizeze la iniţiativa ARCUB primul studiu de consum cultural la nivelul oraşului Bucureşti.

Conform Agerpres: “Doi bucureşteni din 10 nu au fost nici măcar o dată la un eveniment cultural în ultimul an şi tot atâţia declară că participă la evenimente culturale mai des de trei ori pe lună.”

capitala culturala

În materie de divertisment, printre formele de cultură preferate de locuitorii capitalei se numără cinematografia ( 46%), teatrul ( 45%), fie că este vorba de piese de comedie, clasice sau contemporane. Alte activită­ţi precum cititul la bibliotecă (15,5%), opera (12,9%) sau filarmonica ( 10,7%) se clasează abia la finalul topului.

La capitolul hobby-uri, bucureştenii au afirmat că preferă dansul (35,1%) sau fotografia ( 21,1%) în faţa altor activităţi precum muzica, canto, scrierea de poezii sau proză, mesteşuguri tradiţionale.

În ceea ce priveşte tehnologia, bucureştenii sunt foarte bine dotaţi, majoritatea gospodăriilor dispunând de un televizor, un computer sau laptop, un telefon mobil clasic sau smartphone.

Privitul la televizor este un alt element important analizat  în cadrul acestui studiu, care indică faptul că mai bine de un sfert dintre respondenţi (26,9%) alocă acestei activităţi o medie de 2 ore pe zi, iar o altă categorie de 24,7% se uită la televizor o oră pe zi. Această formă de consum s-a clasat pe un loc fruntaş în sectorul 3, deşi este zona cea mai bogată din punct de vedere al obiectivelor culturale şi a institu­ţiilor dedicate spectacolului.

Activită­ţile din timpul liber sunt variate la bucureşteni: mersul în parc cel putin o dată pe lună se află în topul clasamentului ( 80,9%), alături de cumpărăturile la mall ( 64,3%) şi mersul la biserică cel puţin o dată pe lună ( 59%).  Cât despre citit, doar 6 din 10 bucureşteni au citit o carte în ultimele 12 luni.

O altă parte a studiului a vizat acceptarea celorlalte etnii în societatea noastră. Peste jumătate dintre cei chestiona­ţi au afirmat că au un prieten ce apar­ţine unei etnii minoritare, însă doar 12% dintre bucureşteni au participat în ultimul an la un eveniment ce priveşte multiculturalismul.

Acest studiu are un rol important în analizarea si în­ţelegerea sistemului cultural bucureştean şi reprezintă un prim demers în elaborarea şi implementarea unei strategii culturale, o condiţie obligatorie pentru capitală în competi­ţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

 

Autor: Noemi Kiss