fumat

Programul ,,Educaţie pentru Sănătate”  îşi propune să descurajeze fumatul încă din copilărie. Acesta va fi lansat de Ministerul Sănătăţii în data de 24 februarie.

Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, la conferinţa organizată ieri la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”-,,Legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise – un model de democraţie participativă, susţinută de experţi medicali, în beneficiul sănătăţii publice”.

Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat că Ministerul Sănătăţii  timp de 25 de ani a lucrat la conceperea unui astfel de program care vrea să stopeze fumatul şi să creeze o atitudine sănătoasă încă din copilărie cu ajutorul educaţiei.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii. Hans Klemm a afirmat că această lege va proteja nefumătorii de fumatul pasiv şi pe cei care lucrează în spaţii închise. Acesta a mai precizat că efectele benefice vor fi vizibile în viitor prin îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

În cadrul conferinţei au fost prezentate statistici privitoare la fumat:

  • 13,7% dintre cei care au murit din cauza fumatului de tutun, au murit din cauza fumatului pasiv.
  • 27% dintre români se declară fumători
  • doar 38% dintre români spun că nu sunt fumători pasivi, faţă de media europeană de 72%
  • aproape 50% dintre tineri au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.
  • 93% dintre români au auzit de legea fumatului
  • 79% au o părere bună sau foarte bună faţă de legea fumatului

 

Autor: Simina Dragut