Ești student într-un alt oraș sau urmează să devii. Dacă ești încă la liceu probabil că începi să evaluezi diferite alternative și să te interesezi. Sau poate că deja ești la facultate, ai decis, dar nu ești convins că ai făcut cea mai bună alegere. Student Voice a analizat pentru tine cele trei mari alternative de cazare: căminul, gazda și chiria.

 

 

cazare-studenti-bucuresti_camin-titan_image-_0007_05

 

Să prindă un loc bun la cămin e visul oricărui student din provincie. Dar oare ce înseamnă un loc bun în condițiile în care prin majoritatea căminelor de stat gândacii și șobolanii sunt la ei acasă? Să nu mai vorbim de lipsa băilor și de mizerie. Cu alte cuvinte, oricâte imagini frumoase ți-ai făcut despre viața de cămin atunci când te-ai uitat la filmele americane e de ajuns să dai un search pe google cu eticheta ,,căminele universitare” și probabil că o să te reorientezi. E drept că viața de cămin are avantajele ei, despre care am scris într-un articol precedent, dar oare prețul plătit în lipsa bunelor condiții nu este prea mare? Mai multe despre avantajele și dezavantajele pe care echipa Student Voice le-a analizat pentru voi găsiți în articolul mai sus menționat.

Să stai în gazdă este alegerea celor care nu au prins loc la cămin sau poate nu și-au dorit unul, dar nu au bani să achite chiria într-o garsonieră sau un apartament. În cazurile mai fericite ai o rudă în orașul în care urmezi facultatea și te stabilești temporar la ea. Dar asta nu înseamnă numai avantaje. Chiar dacă ești major și știi să-ți porți singur de grijă pentru familia ta e posibil să rămâi același copil care nu se poate descurca într-un oraș mare. Așa că nu te aștepta ca rudele tale să-ți permită să ieși prea des sau să te întorci prea târziu acasă; lipsa distracției este prețul pe care-l plătești de cele mai multe ori. Dacă, în schimb, mergi să stai în gazdă la o persoană necunoscută, ai toate șansele să nimerești cu o bătrânică care îți va bate la ușă de fiecare dată când dai muzica mai tare sau când stai până târziu cu lumina aprinsă.

Chiria este alternativa cea mai bună, dar și cea mai costisitoare. E drept că nu ai întotdeauna parte de distracția de la cămin și e posibil să nu nimerești tocmai într-o zonă centrală dacă nu-ți permiți să dai câteva sute de euro lunar pentru o garsonieră, dar nu ești deranjat nici de colegii de cameră care nu vor să te lase să înveți și nici de proprietarul apartamentului în care locuiești.