Plagierea unei lucrări ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar lucrările de doctorat sau lucrările ştiinţifice plagiate ar putea fi declarate nule. Aceasta este iniţiativa legislativă de modificare a Codului Penal discutată marţi în Comisia juridică a Senatului.

Plagiat

Iniţiatorii sunt de părere că plagiatorul poate fi pedepsit numai pentru furt intelectual, în prezent, în România, şi doar dacă autorul lucrării reclamă plagiatul.

În urma votului, iniţiativa legislativă a primit 4 voturi ,,pentru” şi 4 voturi ,,împotrivă”. Prin urmare, Comisia juridică a decis să o trimită în plen pentru a se decide în privinţa ei.

Senatorul independent Valeriu Todiraşcu a susţinut proiectul de lege. El a mai precizat că acesta constă în efectuarea unor pedepse în închisoare pentru furt intelectual şi anularea rapidă a lucrărilor ştiinţifice declarate plagiate de către o comisie.

Reprezentantul Guvernului a menţionat că Executivul nu este de acord cu aplicarea acestui proiect deoarece ,,plagiatul” există în legislaţia actuală, iar aceasta ar duce la o dublare a sancţiunilor pentru încălcarea drepturilor de autor.

Prin proiectul legislativ propus se doreşte modificarea Legii 286/2009 din Codul Penal.

 ,,Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost introduse texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice din opere scrise ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obţinerea unei diplome, a unui titlu universitar sau academic, sau a unei poziţii profesionale, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări şi comunicări sunt nule de drept”.

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a susţinut că se doreşte ca iniţiativa legislativă să acopere un vid legislativ actual în ceea ce priveşte lucrările de doctorat  plagiate.

 

 

Auto: Simina Drăguț