Una dintre cele mai cunoscute si vizibile cladiri din lume, Palatul Parlamentului nu exista in acte. In urma unei sedinte in plen, abia acum dupa ce ani in sir au ridicat din umeri, parlamentarii au hotarat ca trecerea Casei Poporului sa se faca in actele statului roman.photo_23

Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare cladire, ca suprafata, din lume si a intrat de trei ori in Cartea Recordurilor. Pentru Ministerul Finantelor valoarea cladirii este de 0 lei.Finalizarea receptiei si intubarea cladirii vor putea fi permise in urma proiectului de lege, insa in momentul de fata parlamentarii nu pot face nimic fara acordul fostului arhitect-sef, Anca Petrescu.  Urmasii acesteia cer drepturi de autor si daune intr-un procescivil, care a fost deschid recent.

In urma trecerii Casei Poporului in patrimoniul statului, PIB-ul va creste,  insa artificial deoarece banii nu vor putea fo folositi de autoritati. Cladirea are aproximativ 1.000 de incaperi, consumul fiind urias.  Pentru cele aproximativ 1.00 de incaperi consumul este comparabil cu cel al 1.500 de locuinte. Pentru reducerea facuturii la utilitati, parlamentari vor incerca sa atraga fonduri europene pentru modernizare.

Pe langa sumele stranse din vizitele celor aproximativ 150.000 de turisti anual, 80% fiind straini, pretul biletului varand intre 10 si 45 de lei, statul roman va putea obtine bani si din chirii, avand in vedere faptul ca in cele 30 de sali si asaloane ale Casei Poporului se organizeaza targuri de nunti, concerte pana la petreceri de Revelion.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache estimeaza valoarea, dupa finalizarea receptiei, a imobilului si a terenului la 9 miliarde 300 de mii de lei.

 

 

 

 

Autor: Nicoleta Iacob