protest

“La acest protest vom avea sprijinul studenţilor şi facem apel şi la părinţi şi la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”, apare intr-un comunicat. Astfel că,Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că va ieși în stradă pe data de 6 noiembrie, estimând o participare de 10 000 de persoane la protest. Se pare că toate demersurile au fost făcute, obținându-se toate aprobările necesare de la primăria capitalei.  
 

Motivele pentru care cadrele didactice și studenții vor ieși în stradă , pe data de 6  noiembrie, sunt, printre altele:

– alocarea, începând cu 2014, a minim 6% din PIB  pentru Educație,

– modificarea Legii educației naționale, inclusiv în privinta statutului personalului didactic,

– depolitizarea învăţământului, adică renunțarea la punerea în funcție a directorilor pe fundamente politice,

– schimbarea programei școlare, punându-se accent pe latura formativa a elevului, și nu cea informativă,
– adoptarea unei legi de salarizare, prin care se urmărește creșterea salariilor profesorilor debutanți  debutanţi  cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie 2:1.
O altă amenințare vine și din partea reprezentanților Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, ce sunt nemulțumiți de posibilitatea de neindexare a salariilor pentru anul 2014. Aceștia afirmă că există șanse de protest pe data de 1 noiembrie, toate acestea putând culmina cu blocarea anului școlar.

Programul urmărit de FSLI, după ce în data de 28-30 octombrie au fost pichetate sediile Guvernului și al USL, este că pe 6 noiembrie , așteptându-se la o prezență de aproximativ 10 000 de persoane, să se protesteze în Piață Victoriei, apoi se vor deplasa spre Palatul Parlamentului pe traseul Piața Victoriei -€“ Calea Victoriei -€“ Palatul Parlamentului (Piață Constituției), între orele 11-15.