Universităţile vor avea dreptul de a retrage titlurile de doctor abia după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale, conform deciziei Guvernului.

absolvire-1374839740Am ales ca, pentru moment, să amânăm acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi a retrage titlurile de doctor până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale”, a declarat ministrul Educaţiei

La scurt timp de la aceste declaraţii, Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat de presă în care a prezentat noul cadrul legislativ privind acordarea şi retragerea titlului de doctor.

Potrivit Hotărârii de Guvern, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor.
Astfel, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se va întinde pe durata a maxim 2 luni şi 5 zile.    În cazul în care CNATDCU constată nereguli, propune ministrului aplicarea următoarelor sancţiuni, în funcţie de gravitatea situaţiei:

  • Retragerea calităţii de conducător de doctorat
  • Retragerea titlului de doctor
  • Retragerea acreditării şcolii doctorale.

 

 

Autor: Alexandra Nițu