BAC

Că tot suntem în toiul admiterilor la facultate, domnii/doamnele din politică propun, pare-se, ca de anul viitor, intrarea la facultate să fie făcută pe baza unui examen și nu a unui dosar cum se obișnuiește la multe din universităţiile din țară. Fostul ministru al educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat pentru Mediafax, că  “ideea este îmbrăţişată şi de sindicate, ceea ce este un plus de susţinere”.

Care este realitatea? Adică acest demers reprezintă un lucru bun sau doar o piedică pentru admiterea la facultate? Doamna Andronescu spune: “Cred că admiterea obligatorie în universităţi scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat şi examenul redevine ceea ce în mod normal trebuie să fie, respectiv o evaluare de sfârşit de ciclu şi mi se pare că lucrul acesta este corect şi putem rezolva modificând legea. (…) Trebuie schimbată legea şi acest lucru cred că pentru anul următor am putea să-l facem”(sursa Mediafax.ro)

Însă , nimic nu pare să  scadă presiunea asupra bacalaureatului. Pentru a apuca să fie dat un examen de admitere la o facultate oarecare, nu trebuie mai înainte să fie viitorii studenți capabili să promoveze acest examen al maturității? Și se învârt toate în jurul cozii…Parcă e un dans macabru al ielelor care ne amețesc într-una. Pentru că acum ajungem să o luăm de la capăt: învățământul preuniversitar este mai mult decât bolnav (chiar dacă anul acesta, într-un mod miraculos, a crescut procentajul de promovare a examenului de bacalaureat ), elevii se plâng de  profesori că nu își dau interesul, profesorii se plâng de salarii infime  și de o mulțime crescândă de  elevi care  vin la școală, mai degrabă să defileze , decât să învețe, ministrul educației este altul în fiecare an, și în mod mai mult decât evident, fiecare vine cu o reformă nouă în învățământ, universitățile își pierd masiv studenți, din cauza numărului mic de elevi care promovează, și totodată și veniturile.  Unde ajung toate astea? Cum ziceam, ne învârtim în cerc și o luăm de la capăt. Toți sunt de vină dar, suspect, nimeni nu face nimic.

Adică , ba da, se dorește introducerea unui examen de admitere la facultate care , se trage speranța, că va fi introdus începând de anul viitor.

Personal, cred că este bun examenul de admitere la facultate, că doar fiecare vrea să se specializeze pe un domeniu, nu să știe câte puțin din toate, dar nimic așa cum trebuie. Elevul să pună mâna pe carte și să învețe că de asta e la școală, profesorul să predea, iar ministerul educației să facă reforme capabile,eventual să mai învețe de la învățământul din afară, (gen China, unde la un examen nu se întoarce capul).

Așa că până la urmă, pentru elevul eminent, chiar și pentru cel mediocru, acestea nu sunt , probabil, decât un rău necesar, pentru a reuși în viață. Dar, dacă înainte universitățile scoteau diplome de licență pe bandă rulantă, acum, un sistem îmbolnăvit de lipsă de interes, scoate pe bandă rulantă…șomeri.

Iar povestea continuă….

P.S. :  În mod ciudat, întreaga poveste cu BAC-ul și admiterea la facultate îmi amintesc de Mircea Eliade în “Romanul adolescentului miop”, cum a reușit să treacă bacalaureatul în toamnă, am zice în ziua de azi, “cu o amărâtă medie de 6” scrijelită pe un perete, deși era un om deosebit de inteligent. Atunci, aș zice, se făcea carte, iar nota, cât de mică era, nu  punea un steag în frunte că suntem mai prejos decât alții, pentru că trebuia să se treacă și atunci printr-un examen de admitere. Ideea era să reușești!  Pentru că lumea, se cucerește cu mintea, nu cu  aparențele!