bebe

Majoritatea facultăților și universităților din țară și-au încheiat sesiunea de admiteri din vară pentru ciclul de licență, și tot o majoritate a absolvenților de bacalaureat se văd deja pe băncile facultăților. Ca viitori studenți, cu toții au anumite așteptări de la această viață ce le stă înainte. Și orizontul e cât vezi cu ochii.De ce spun asta?
 
Am întâlnit recent persoane “de toate felurile ” ca să spun așa: de la cei care încă mai încearcă să promoveze examenul de bacalaureat, la viitori studenți, actuali studenți, până la  absolvenți de facultăți.  Și în mod ciudat-din punctul meu de vedere- aproape cu toții se văd în altă parte, numai în România,nu. Iar eu reveneam de fiecare dată la : “De ce?”

Discutând cu fiecare dintre ei, îmi dădeam seama că , în parte, aveau dreptate. Nu sunt puțini cei care fac eforturi pentru a termina o facultate și odată cu absolvirea realizează că o slujbă pe aceeași specializare se plătește cu 7-8 milioane pentru entry-level. Ca exemplu, este situația  unei absolvente de Relații Publice în Cluj ce preferă să plece în Anglia și să încerce să-și găsească acolo o slujbă. Din nou, am întâlnit pe cineva ce absolvise de ani buni, chiar avea un job stabil în țară, și totuși, căuta să plece în străinătate.O altă persoană încerca să promoveze bacalaureatul, dar culmea, nici aceasta nu avea idealuri de a rămâne în țară pentru studii : ” Aici ce poți face?”

Așa că am creat un oarecare  top al așteptărilor de la studiile universitare:

1. După absolvire, să ai un job bine plătit.

2. Ce înveți la cursuri să poată fi aplicat și la locul de muncă.

3. Profesorii să fie mereu de treabă și să răspundă la întrebări.

4. Colegii să fie prietenoși, să vă ajutați la învățat, chiar și la examene.

5. Să ai program ușor, astfel încât să îți poți găsi ceva de lucru part-time.

6. Să reușești să ai timp și de voluntariat, să faci parte din asociații studențești sau ONG-uri.

7. Să mai ai și timp liber de petrecut, că, deh, studenția-i numai una!

8. Să treci cu brio toate examenele- că doar nu e armată- ba, chiar să reușești să iei și bursă.

9. Să lucrezi în domeniul în care te-ai specializat.

Dar, în ziua  de astăzi, având-zic eu- o perspectivă mai realistă, în 60-70 % din cazuri, după absolvire, nu dorești decât un loc de muncă măcar pe specializarea ta. În anii studenției constați că e greu să ai și note mari, să faci și voluntariat, iar bursa…rămâne în stadiul de proiect. Colegii nu sunt întotdeauna prietenoși, ci mai degrabă răutăcioși sau disperați după note, iar profesorii….sunt profesori…cu bune și cu rele…

Iar tu, te întrebi: “Oare cum ar fi fost la cealaltă facultate?” și ajungi ca vecinul,să vrei să pleci și tu într-o altă țară.

P.S. Aceasta este o realitate parțială. Există destule cazuri de oameni realizați la noi în țară cu care sper sa revin curând.