În oraşul Timişoara, pensionarii au din nou ocazia să fie studenţi. Echipa Student Plus organizează deja de 9 ani cursuri la un preţ foarte accesibil în domenii precum IT sau limbi străine pentru reprezentanţii vârstei a treia.

batrani

Cursurile se desfăşoară pe durate diferite în funcţie de modulul ales, 3 luni în cazul limbilor străine şi 2 luni pentru cursul digital. Predarea se face de către voluntari, studenţi sau profesionişti, iar printre temele abordate se numără utilizarea calculatorului sau a unui smartphone şi învăţarea unor limbi străine precum engleza, spaniola, italiana, germana sau portugheza.

Proiectul şi-a propus să iniţieze generaţiile mai vechi în arta comunicării virtuale, deoarece avansul tehnologiei din ultimii ani a adus cu sine şi o mare lipsă de preocupare şi răbdare a celor din jur pentru cei ce înţeleg mai greu mecanismele acestor noi dispozitive.

Şi unii și alții depășesc niște prejudecăți, se creează legături reale și sunt cu toții mai încurajați. Studenții-discipoli devin mult mai încrezători, câștigă o strălucire și o bucurie de a cunoaște ceva ce înainte li se părea de neatins sau ceva care li se părea tabu pentru ei, pentru că nu era cine să le explice, nu avea nimeni răbdare să stea cu ei.” spune Maria Ciorba, coordonatorul acestui proiect.

Un număr impresionant de studenţi au absolvit aceste cursuri de când a început programul, mai exact peste 1500 de vârstnici, fapt care le-a facilitat comunicarea cu rudele sau prietenii situaţi peste hotare şi i-a ajutat pe cei ce deţin o afacere. Şi tinerii implicaţi în acest proiect dispun de beneficii în urma predării, nu doar că înţeleg mai bine trăsăturile generaţiilor mai înaintate, dar se şi dezvoltă odată cu acestea.

De la primul curs, proiectul a luat amploare, iar anul acesta echipei Student Plus i se alătură şi un vorbitor nativ de portugheză. Este,de fapt, o oportunitate foarte interesantă pentru studenţii timişoreni care doresc să activeze ca profesori.

Cât despre taxe, un curs de limbi străine costă 80 de lei, iar cel din domeniul IT se ridică la un preţ de 100 de lei. O nouă serie de cursuri va începe în luna martie, doritorii fiind invitaţi să se înscrie la oricare dintre acestea, indiferent de nivelul pe care îl au în domeniul ales: începător sau avansat.

 

Autor: Noemi Kiss