1 martie era prima zi a anului pentru geto-daci. Martie era prima luna a anului calendaristic. De aici si numele lunilor: septembrie (luna a saptea), octombrie (a opta), decembrie (a zecea). Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Astfel, se spune ca snurul rosu reprezenta vara, iar cel alb, iarna.

Pentru ca Anul Nou era sarbatorit în prima zi a primaverii, în luna zeului Marte, zeul razboiului si al fertilitatii si vegetatiei, o alta semnificatie a culorilor ar fi albul, reprezentand pacea, iar rosul – razboiul.

martisor

Culoarea rosie simbolizeaza sangele, iar cea alba simbolizeaza ghiocelul.

Un mit povesteste cum Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata. Dar un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci toata natura s-a intristat. Vazand ce se intampla fara Soare, un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa o elibereze. Cand l-a gasit, a chemat zmeul la lupta. Tanarul a invins, iar fata a fost eliberata. Aceasta s-a ridicat inapoi pe cer si a luminat intregul pamant. Sangele tanarului s-a scurs pe zapada si a topit-o, iar acolo au rasarit ghioceii.

Un fir de lana alba si unul de lana rosie.

Legenda Martisorului este foarte veche, datand pentru Bulgari din perioada primului han (n.b: primul Țarat Bulgar a fost condus de un han). Pe cand sora si fratele hanului erau prizonieri, acesta le-a trimis un soim care avea legat un fir de ata alba pentru a-i instiinta ca ii va ajuta sa evadeze. Cei doi au reusit sa fuga, insa in apropiere de malul Dunarii, el a fost ucis si ea a dat drumul soimului care avea legat de picior firul de ata alba inrosit de sangele fratelui sau, pentru a-i da de veste hanului despre moartea acestuia. La aflarea vestii, de durere, hanul a poruncit ostasilor sa poarte un fir de lana alba si unul de lana rosie pentru a-i feri de necazuri.

 

 

 

Autor: Alexandra Nitu