13controlor0_VS

Zilele acestea, Regia Autonomă de Transport București (RATB) și Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București desfăşoară controale în mijloacele de transport şi sancţionează călătorii care circulă fără titlu de transport valabil.

Persoanele care circulă fraudulos voi fi amendate prin plata suprataxei de călătorie în valoare de 50 lei\contravenţie sau prin întocmirea procesului verbal, conform http://www.ratb.ro/contraventii.php.

Contestaţiile împotriva procesului verbal sau a amenzii pot fi depuse în termen de 15 zile la judecătoria în a cărei circumscripţie a avut loc contravenţia.

Agenţii de control au datoria de a se legitima cu ajutorul delegaţiei nominale şi a insignei de control şi sunt obligaţi să dea persoanei amendate dovada de constatare.

Bonul fiscal nu înlocuieşte titlul de călătorie, acesta este verificat de agenţii de control numai prin intermediul cardului de transport.

Călătorii care au în posesie abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte un act de identitate pentru a confirma deţinerea lor.

Cardul trebuie validat, simpla existenţă a unui sold pe card nu justifică plata călătoriei.

Dacă unele trasee au porţiuni de traseu comun, abonamentul eliberat pentru unul din trasee poate fi folosit şi pentru celelalte. Formula ,,Traseu comun’’ face referire la liniile de RATB care au anumite porţiuni comune.

Autorităţile speră să descurajeze neplata călătoriilor şi să stopeze comportamentele agresive faţă de controlori prin însoţirea acestora de către poliţie.

 

Autor: Simina Dragut