Cu un an în urmă, pe 9 octombrie, Malala Yousafzai, o fată de 15 ani din Pakistan, a fost împuşcată de talibani în cap, în autobuzul cu care se întorcea de la şcoală, pentru că a avut îndrăzneala să susţină că şi fetele au dreptul la educaţie. Astăzi, tânăra locuieşte în Marea Britanie, este unul dintre favoriţii la câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, care urmează să fie decernat vineri, şi este considerată în continuare o ţintă de către talibani.

EU-SAKHAROV-RIGHTS-MALALA-PAKISTAN-FILES

„Oricine face campanie împotriva religiei noastre şi critică Islamul, aşa cum face ea cu ideologia ei seculară, este duşmanul nostru. Şi o vom ataca iar şi iar”, a ameninţat Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi. Întrebată de CNN ce ar face dacă ar avea în faţă un taliban care vrea să o ucidă, fata a răspuns într-un mod emoţionant: ”Am început să mă gândesc la asta şi obişnuiam să cred că talibanul va veni pur şi simplu şi mă va ucide. Dar apoi am spus: ”Dacă vine, ce o să faci, Malala?” şi mi-am răspuns: ”Malala, ia un pantof şi loveşte-l!”. Apoi am spus: ”Dacă loveşti un taliban cu pantoful, nu este nicio diferenţă între tine şi el. Nu trebuie să îi tratezi pe ceilalţi cu cruzime şi trebuie să te lupţi cu ei prin pace şi prin dialog şi prin educaţie”.I-aş spune cât este de importantă educaţia şi că lupt inclusiv pentru dreptul la educaţie al copiilor lui. Şi i-aş mai spune: „Asta este tot ce vreau să îţi zic. Acum fă ce vrei!””, a spus plină de curaj adolescenta în vârstă de 16 ani.

Malala a început să scrie pe blog, sub pseudonim, despre viaţa sub regimul taliban pe când avea doar 11 ani. A devenit ulterior un apărător înfocat al dreptului la educaţie al fetelor pakistaneze, ceea ce i-a atras furia extremiştilor. La nouă luni după atac, în luna iulie, Malala a vorbit la adunarea ONU, unde a spus: „Au crezut că ne vor reduce la tăcere, dar s-au înşelat. Din acea tăcere s-au ridicat mii de voci”. La începutul anului, 250.000 de oameni semnaseră o petiţie prin care cereau nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru Pace. Nu crede însă că i se cuvine acest trofeu: “Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace”, a declarat ea pentru postul de radio pakistanez City89 FM.

În această săptămână, tânăra care vrea să devină politician pentru a schimba viitorul ţării sale, a lansat cartea care spune povestea luptei ei pentru drepturile civile: „Eu sunt Malala, fata care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată în cap”. Locuieşte acum în Birmingham, alături de familia ei, merge la şcoală şi ar putea deveni cea mai tânără câştigătoare a premiului Nobel pentru Pace. Printre favoriţi se mai numără activistele ruse Liudmila Alexeeva, Svetlana Gannuşkina şi Lilia Şibanova şi militantul belarus Ales Beliatski, aflat în prezent în închisoare.

Malala Youfsazai a obţinut joi prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European. (gandul.info)
 
Ce păcat că atunci când unii luptă pentru educație, alții își bat joc de ea.