646x404

 

„Cărţi cu răspundere limitată ” este prima expoziție de carte unde sunt prezentate operele publicate în detenție în perioada 2010-2015. Aceasta va fi deschisă până pe data de 31 martie 2016, la Biblioteca Naţională a României. Sunt prezentate exclusiv operele de penitenciar scrise cu scopul micșorării pedepsei.

Vizitatorii au la dispoziție un registru în care își pot nota impresiile despre acest fenomen. Ideea a pornit de la numărul mare al persoanelor care intrau în sala de lectură doar pentru a face poze sau a filma aceste cărți. La deschidere au fost prezenți și inițiatorii paginii de Facebook „Cărți penale”, care au cumpărat din banii proprii unele „opere”, doar pentru a publica periodic citate din respectivele lucrări, pentru a sublinia gravitatea situației.

Cei mai mulți vizitatori au fost, însă, studenții, veniți la Bibliotecă să învețe. “Am venit şi noi să vedem cărţile dacă tot s-a discutat atât de mult despre ele.”, „Este un fenomen care ar trebui stopat. Nu oricine poate să scrie o lucrare ştiinţifică şi e absurd că au apărut atât de multe într-un timp atât de scurt.”, au declarat câțiva dintre aceștia.
Din expoziție nu lipsesc „operele“ unor persoane controversate precum Gigi Becali, George Copos, Cristian Borcea şi Dan Voiculescu.

Numărul uriaș al cărților publicate din închisoare este un subiect de interes general. Acest fenomen a produs controverse atât în mediul juridic, cât și în cel universitar și preuniversitar din România, fiind prezentat inclusiv și în presa internațională ca o metodă revoltătoare de a obține eliberare condiționată.

Reamintim că Raportul Inspecției Judiciare privind cărțile scrise de deținuți a fost adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii și prevede condiții mai dure pentru elaborarea de lucrări științifice de către persoanele condamnate la închisoare, printre care dovada specializării autorului în domeniul în care dorește să scrie.
Aproape 200 de puşcăriaşi au publicat nu mai puţin de 400 de cărţi, în ultimii trei ani pentru a ieşi mai repede din închisoare, potrivit B1 Tv. Cu fiecare lucrare scrisă, deţinutului i se vor reduce 30 de zile din pedeapsă. De altfel, Gigi Becali, unul din autorii din spatele gratiilor a dezvăluit că există anumiţi “îndrumători”, profesori universitari, care îi ajută pe deţinuţi să scrie cărţile ştiinţifice.

 

Autor: Alexandra Nitu