9 Martie este o zi de sărbătoare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici. Sunt prăznuiţi cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele împletesc colacii în formă de opt sau pun mucenicii la fiert în zeamă cu nucă şi scorţişoară.

Tot în această zi, se mai spune că cei care au livadă sau vie, trebuie să bea 40 de păhărele cu vin sau ţuică şi să verse câteva picături pe vie sau pomi pentru ca plantelor să le meargă bine tot anul şi roadele să fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificaţia benefică pentru vie sau livadă, păstrându-se doar superstiţia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen si sănătos tot anul. Astfel, în ziua de Mucenici, pe 9 martie, în locurile unde superstiţia s-a păstrat şi se practică, rar întâlnesâşti un bărbat treaz în această zi.

Ziua celor 40 de Mucenici este şi ziua când cei care nu sunt posesorii unui nume de sfânt îşi pot serba ziua onomastică. În această zi, se spune, se deschid şi porţile Raiului şi nu este indicat să faceţi treabă în casă sau în gospodărie.

În acelaşi timp, vremea din această zi şi din zilele care o preced ne arată cum va fi vremea în vara respectivă. Daca va ploua şi va tuna înainte de ziua de 9 martie, atunci vara va fi şi ea una ploioasă. Daca va tuna chiar în ziua de 9 martie, atunci vara se anunţă a fi una bogată, plină de roade. Pe de altă parte, în cazul în care se întâmplă să vină îngheţul în noaptea de dinaintea zilei Mucenicilor, atunci toamna se anunţă a fi una îndelungată.

 

Autor: Diana Nitu